Uusi yhdenvertaisuuslaki mahdollistaa YK:n yleissopimuksen ratifioimisen ja parantaa huonokuuloisten tasavertaisuutta

Julkaistu 21.01.2015

YLE uutisoi 12.1.2015 uudesta yhdenvertaisuuslaista ja sen suomista parantuneista mahdollisuuksista puuttua syrjintään. Tämä uusi laki muodostaa pohjan YK yleissopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista ratifioimiseksi Suomessa. Uuden lain myötä Suomen lainsäädäntö vastaa YK:n yleissopimusta vuodelta 2006 ja se tullaan ratifioimaan vuoden 2015 alkupuolella. Suomi on Euroopan kolmanneksi viimeinen maa, joka ei ole vielä ratifioinut YK:n yleissopimusta.

Miten YK:n yleissopimuksen ratifioiminen parantaa huonokuuloisten yhdenvertaisuutta?

Suomen rakentamismääräyskokoelma (F1 Suomen rakentamismääräyskokoelma) on jo vuodesta 2005 saakka antanut selkeät ohjeet esteettömästä rakentamisesta ja esimerkiksi velvoittanut asentamaan induktiosilmukan julkisiin tiloihin, joissa on äänentoistojärjestelmä. Uusi yhdenvertaisuuslaki velvoittaa vihdoinkin seurannan lain toteutumiselle. Lain toteutumisen seuranta kuuluu eduskunnan alaiselle yhdenvertaisuusvaltuutetulle. Yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävään on valittu Eva Biaudet, joka aiemmin on toiminut tasa-arvovaltuutettuna.

Toinen merkittävä uudistus on se, että syrjintää kokevat voivat vaikuttaa asioihinsa valittamalla yhdenvertaisuusvaltuutetulle. Yhdenvertaisuusvaltuutetulle voivat kannelle myös järjestöt, joilla on keskeinen rooli myös uudesta laista tiedottamisessa. 

Eli, jos induktiosilmukka ei ole kunnossa myös yksityinen henkilö voi tehdä siitä valituksen.

YLE uutisoi verkkosivuillaan 12.1.2015 klo 17:12 

Uusi yhdenvertaisuuslaki puree paremmin syrjintään

Vuoden vaihteessa voimaan astunut uusi laki antaa paremmat mahdollisuudet mm. syrjintään puuttumiseen. Lain toteutumisen seuranta kuuluu eduskunnan alaiselle yhdenvertaisuusvaltuutetulle.

Lue lisää YLEn verkkosivuilta.