Qlu auttaa toteuttamaan kuuloesteettömiä palveluita
Uuden rakennuksen suunnittelussa ja vanhan rakennuslupaa vaativassa peruskorjauksessa tulee ottaa huomioon kokoontumistilojen esteettömyys myös kuuloesteettömyyden kannalta. Kuuloesteettömyys jää ikävä kyllä usein toteuttamatta, vaikka rakennusasetus, yhdenvertaisuuslaki ja ohjeet asiasta ovat yksiselitteisen selkeät.
Kuka on vastuussa siitä, että uudesta rakennuksesta tulee kuuloesteetön?
Tilaaja, arkkitehti, sähkösuunnittelija, AV-suunnittelija, pääurakoitsija vai kuka? Tilaajat eivät aina tiedä kaikkia esteettömyyteen liittyviä määräyksiä ja usein eivät ole edes kuulleetkaan induktiosilmukoista saatikka äänensiirtojärjestelmistä, mutta arkkitehdeillä ja suunnittelijoilla tämä tieto pitää olla. Ammattilaisten tuleekin neuvoa tilaajia esteettömyys asioissa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Rakennusvalvonnan tulisi neuvoa ja valvoa, että lupa- ja tarkastusprosessissa huomioidaan esteettömyys. Ikävä kyllä tämä prosessi vuotaa usein todella pahasti.
Kaikki alkaa tarvemäärittelystä
Uuden tilan esteettömyyden suunnittelu kannattaa aloittaa tarvemäärittelystä:
- Mikä lait ja asetukset vaativat esteettömyydestä?
- Yksinkertaista, tähän saa apua asiantuntijoilta
- Mikä esteettömyyden merkitys on tiloissa toimivalle yritykselle tai taholle?
- toiminko itse uusissa tiloissa? Miten hyvä kuuloesteettömyys palvelee paremmin asiakkaitani?
- vuokraanko tiloja? Mikä merkitys esteettömyydellä on tuleville vuokralaisilleni?
Tarvemäärittelyn jälkeen asiantuntijat opastavat parhaimpien teknisten ratkaisujen valitsemisessa esteettömyyden saavuttamiseksi.
Kuuloesteettömyyden toteuttamisessa kannattaa nojautua kuulojärjestöjen ja ympäristöministeriön suositukseen. Kansainväliset kuulojärjestöt ja Kuuloliitto ry suosittelee ensisijaiseksi äänensiirtoratkaisuksi induktiosilmukkajärjestelmää. Tätä tukee myös kuulolaitteiden käyttäjille tehdyt tutkimukset - induktiosilmukkaa käytetään 6 kertaa mieluummin kuin muita äänensiirtojärjestelmiä.
Qlu auttaa ja opastaa
Qlu auttaa tilaajia, suunnittelijoita ja rakentajia tarvemäärittelystä lopputarkastukseen kuuloesteettömiä tiloja toteutettaessa. Kun kuuloesteettömyys otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa, lopputuloksesta tulee hyvä ja kustannukset pysyvät pieninä. Kuuloesteettömyysvaatimukset kannattaa kirjata hyvin jo tarjouspyyntöön, jolloin kaikki tarjouspyyntöön vastaavat yritykset joutuvat perehtymään asiaan ja suunnittelemaan äänensiirtoratkaisut rakennusasetuksen ja ohjeistuksen mukaisesti.
Olemme koonneet lukuun Malliteksti induktiosilmukkajärjestelmästä tarjouspyyntöihin ja sähköselostuksiin mallitekstit, jotka ovat vapaasti käytettävissänne.
Tietoa kuuloesteettömyydestä ja äänensiirtojärjestelmistä löytyy nykyisin hyvin paljon. Täältä löytyy linkkejä asiaa koskeviin lakeihin ja määräyksiin: Lait ja määräykset.
Sivun oikeassa laidassa olevasta valikosta löydät lisää tietoa kuuloesteettömien kokoontumistilojen toteuttamisesta.
Qlu-kartoitukset
Induktiosilmukkajärjestelmien suunnittelu
Kokonaistoimitukset