Konserttisaleja käytetään nykyisin hyviin moneen tarkoitukseen. Akustisen musiikin konserteissa induktiosilmukkajärjestelmä ei auta kuulolaitteen käyttäjää muuta kuin juontojen kuulemisessa, mutta muissa käyttötilanteissa siitä on suuri apu.
Konserttisalien äänensiirtojärjestelmät ovat yleensä joko induktiosilmukka- tai IR-järjestelmiä. Induktiosilmukkajärjestelmä on kuulolaitteiden käyttäjien suosikki sekä Kuuloliiton että ympäristöministeriön suosittelema äänensiirtoratkaisu, sillä se ei vaadi mitään lisälaitteita. Riittää, että kytkee kuulolaitteen T- tai MT-asentoon. Myös konserttitekniikan ylläpidon kannalta induktiosilmukka on huolettomin järjestelmä, koska se ei vaadi käytännössä juuri lainkaan ylläpitoa. Hyvin suunniteltu induktiosilmukkajärjestelmä kestää käytössä jopa 20-30 vuotta. IR- ja FM- järjestelmät taasen vaativat jatkuvaa huolenpitoa. Vastaanottimet pitää ladata tai paristot vaihtaa, näin korona-aikana ne pitää desinfioida käytön jälkeen ja laitteiden luovutus ja takaisin keräys aiheuttaa oman vaivansa.
Vanhoissa konserttisaleissa (väärin suunniteltu) induktiosilmukka saattaa aiheuttaa äänen kiertoa (äänentoisto vinkuu) sähköisesti vahvistettujen soittimien kanssa, mistä johtuen yleinen harhaluulo on että induktiosilmukka ei sovi konserttisaleihin. Induktiosilmukan suunnittelu on erikoisosaamista vaativaa antennisuunnittelua. Silmukka-antenni on suunniteltava siten, että silmukan signaali ei yllä esiintymisalueelle. Oikein suunniteltu induktiosilmukkajärjestelmä ei aiheuta äänen kiertoa.
Konserttisalien silmukkasuunnittelussa tulee ottaa huomioon mm. seuraavat asiat:
- induktiosilmukkajärjestelmän kuuluvuuden pitää ulottua myös pyörätuolipaikoille
- silmukka ei saa ylikuulua viereisiin konserttisaleihin
- silmukkavahvistimelle pitää ohjata vakiosignaali, jonka voimakkuus ei riipu salin äänenvoimakkuuden säädöstä
- kuuluvuuskartta tarvitaan sekä lipunmyyntiin, että salin ovelle
Qlu auttaa varmistamaan konserttisalin kuuloesteettömyyden ja merkitsemään induktiosilmukkajärjestelmät standardin mukaisella esteettömyysmerkinnällä, eli kuuluvuuskartalla.
Jos konserttisalissa on induktiosilmukkajärjestelmä Qlu-kartoitus optimoi silmukan äänenlaadun ja kuuntelualueen kattavuuden.
Jos konserttisalissa ei ole induktiosilmukkajärjestelmää, suunnittelemme teille korkealaatuisen, modernin induktiosilmukkajärjestelmän.
Qlu-katselmointi auttaa selvittämään tilanteen, jos musiikkikeskuksen induktiosilmukkajärjestelmien toiminnasta ja jopa sijainnista ei ole tietoa. Katselmoinnin lopputuloksena saatte raportin, josta käy ilmi nykyinen tilanne ja kerrotaan toimenpide-ehdotukset kuuloesteettömyyden parantamiseksi.
Peruskorjattaviin kohteisiin ja uudisrakennuksiin Qlu-kartoitus toimii lopputarkastuksena, jonka avulla induktiosilmukkajärjestelmän standardin mukainen toiminta ja määräysten mukaiset esteettömyysmerkinnät tarkastetaan ja hyväksytyn tarkastuksen jälkeen asiakas tietää että on saanut mitä on tilannut.