Qlu-kuuluvuuskartat varmistivat WorldConin kuuloesteettömyyden

WorldCon 2017 Helsinki

Julkaistu 03.10.2017

Qlu Oy:n kuuluvuuskartat nostivat Helsingin WorldConin maailmankartalle: science fictionia enemmän kansainvälistä kävijäjoukkoa ällistytti, kuinka hyvin kuulokojeet toimivat. Teksti: Susanna Bell

WorldCon on World Science Fiction Associationin vuosikokous, jonka ympärille on rakentunut runsaasti muuta tapahtumaa. Kävijöitä oli 8 748, joten huonokuuloisia kuulolaitteen käyttäjiäkin oli paljon.

Tekniikan päävastaava Henri Taino oli omalta osaltaan vastuussa 2017 WorldCon-75-tapahtuman toteutuksesta Helsingin Messukeskuksessa. Hänen johdollaan hoidettiin kaikki, missä kulki sähkö, internetyhteyksistä äänentoistoon ja yleiseen tekniseen turvallisuuteen.

Tehtävänkuvansa mukaisesti Taino tilasi Qlu Oy:ltä ja sen sisaryritys Laatukuuluu Oy:ltä tapahtumaan induktiosilmukat.

Mikkelin kaupungilta tuttava suositteli tätä oululaista firmaa. Oli kuulemma hyvin toteutettu tilaisuus, hyvin kuului...

 Helsingin Messukeskuksessa kolmeen saliin lisättiin kuuluvuutta: siihen tärkeimpään, jossa pidettiin yhdistyksen vuosikokous, sekä pariin muuhun, joissa oli kunniavieraitten ja VIP-vieraitten ohjelmaa. Lisäksi laadittiin vielä kuuluvuuskartat Qlu-kartoituksella. Kuuluvuuskartoista kuulolaitetta käyttävä kävijä voi tarkistaa, missä kohden salissa on paras kuuluvuus.

Ennestään induktiosilmukoita oli esiasennettuna Messukeskuksessa vain yhdessä tilassa ja pari pienempää järjestelmää. Se ei riittänyt, Taino painottaa.

Niin Henri Taino kuin konferenssin kuulolaitetta käyttävät osanottajatkin olivat erittäin tyytyväisiä siihen, että tällä kertaa konferenssi oli oikeasti kuuloesteetön.

Kävijät kiittelivät vielä erityisesti sitä, että apuvälineet oli toteutettu niin diskreetisti, Taino korostaa. 

Induktiosilmukat eivät muodostaneet kulkuestettä. Ne oli osattu asentaa huomaamattomasti.

Ja kun WorldCon viimeksi pidettiin Yhdysvalloissa, kuulovammaiset tarvitsivat ison vastaanottimen. Täällä Suomessa he olivat tyytyväisiä, ettei tarvinnut mainostaa muille sitä, että on huono kuulo. Silti todella kuului hyvin joka puolelle.

Tilaajan kannalta nopea toimitus helpotti elämää sekin. 

Pystytys oli niin nopeaa, ettei muu talo ollut kerinnyt edes herätä! Näin he eivät olleet tiellä, kun me teimme jotain muuta. Tämä on erittäin iso positiivinen seikka messujärjestäjän kannalta.

Patentoitua, edistyksellistä tekniikkaa

Laatukuuluu Oy rakensi Messukeskuksen yhteen messuhalliin ja kahteen kokoustilaan väliaikaiset induktiosilmukat. Ne kartoitettiin Qlu Oy:n kehittämällä ja patentoimalla Qlu-kartoituksella.


Sen jälkeen silmukoiden kuuluvuuskartat ripustettiin standardin mukaisesti tilojen sisäänkäynneille ja julkaistiin https://kuulokuvat.fi -palvelussa (www.hereuhear.com englanninkielisille alueille).

Yllättävillä asioilla on vaikutusta. Sillä, miten paljon lattiassa on terästä, on vaikutusta induktiosilmukan toimintaan. Tämän takia silmukkajärjestelmän suunnitteluun pitää käyttää asiantuntijaa, joka osaa ottaa huomioon teräksen vaikutuksen sekä kaapeloinnissa että induktiosilmukkavahvistimen suunnittelussa.