Uudessa RT-kortissa kattava tieto induktiosilmukoista

Julkaistu 08.01.2018

”Induktiosilmukka kuulovammaisten apuvälineenä” RT-kortti on julkaistu 14.11.2017. Kortissa on ohjeistus induktiosilmukkajärjestelmästä ja sen suunnittelusta, asennuksesta, merkitsemisestä, lopputarkastuksesta sekä käytöstä ja ylläpidosta.

RT-kortissa on tiivistetty modernien induktiosilmukkajärjestelmien toteutukseen vaadittava ajantasainen tekninen perustieto.

Yhdenvertaisuuslaki edellyttää tilojen ja palveluiden yhdenvertaista saavutettavuutta. Suomen säädöskokoelman 241/2017 Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä mukaan: "Jos katsomossa, auditoriossa, juhla-, kokous- tai ravintolasalissa, opetustilassa tai muussa vastaavassa kokoontumistilassa tai yleisön palvelutilassa on äänentoistojärjestelmä, siinä on oltava induktiosilmukka tai muu vastaava äänensiirtojärjestelmä." Kortissa esitellyt modernit silmukkaratkaisut parantavat kuuloesteettömyyttä merkittävästi. Induktiosilmukka on kansainvälisten kuulojärjestöjen suosittelema äänensiirtomenetelmä ( IFHOH Washington declaration ).

RT-kortin suunnittelussa oli mukana eri alojen ammattilaisia

Oikein toteutettu standardinmukainen induktiosilmukka mahdollistaa huonokuuloisten yhdenvertaisen osallistumisen tilaisuuksiin. Koska induktiosilmukan suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitava useita seikkoja arkkitehtuurista sähkösuunnitteluun, on RT-kortin ohjeet laatinut moniammatillinen asiantuntijatyöryhmä:

 

Timo Tuominen, toiminnanjohtaja, AVITA ry

Jukka Rasa, arkkitehti, Kuuloliitto ry

Hannu Mattila, suunnittelija, Studiotec Oy

Juha Nikula, DI, Qlu Oy

Kimmo Arenius, tekninen asiantuntija, Sähköinfo Oy

Jukka Korhonen, suunnittelupäällikkö, Sweco Oy

Harri Kuovi, teleinsinööri, Helsingin kaupunki

Seppo K. Niiranen, arkkitehti, Rakennustieto Oy, sihteeri

 

Qlu-kartoitus varmistaa induktiosilmukan toimivuuden

Qlu Oy on kehittänyt ja patentoinut menetelmän induktiosilmukoiden laadun tarkastukseen. Qlu-kartoituksen avulla voidaan todentaa, että silmukka täyttää standardin SFS-EN 60118-4 vaatimukset. Tuloksista laaditaan standardin mukainen kartta, josta kuunteluolosuhteet voi todeta istumapaikan tarkkuudella. Kartat julkaistaan paitsi ko. tilojen sisäänkäyntien yhteydessä, myös palvelussa kuulokuvat.fi

Qlu tekee hyvää. Jakaa hyvää.

Qlu-kartoitus on Suomessa kehitetty palvelu ja sille on myönnetty oikeus käyttää Avainlippua. Avainlippu palvelun yhteydessä kertoo, että palvelu on tuotettu ja työllistää Suomessa. Qlu Oy:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen yritys -merkki. Suomalaisen Työn Liiton myöntämän Yhteiskunnallinen yritys -merkin voi saada yritys, joka on perustettu tuottamaan yhteiskunnallista hyvää ja joka käyttää suurimman osan voitostaan yhteiskunnallisen haasteen ratkaisemiseen.

Qlu tuottaa hyvän kuulemisen palveluja ja ratkaisuja, jotka auttavat huonokuuloisia toimimaan yhteiskunnassa yhdenvertaisina muiden kanssa. 

 

Asiantuntijapalveluita Suomessa tarjoavat:

Qlu Oy: Induktiosilmukkajärjestelmien suunnittelu ja Qlu-kartoitus

Toimitusjohtaja Juha Nikula, p. 040 588 1138, juha.nikula at qlu.fi

Laatukuuluu Oy: Induktiosilmukkajärjestelmien suunnittelu, toteutus ja Qlu-kartoitus

Toimitusjohtaja Ari Törmä, p. 0400 100006, ari.torma at laatukuuluu.fi

Studiotec Oy: Induktiosilmukkajärjestelmien suunnittelu, toteutus ja Qlu-kartoitus

Suunnittelija Hannu Mattila, p. 040 483 5321, hannu.mattila at studiotec.fi