Qlu teki Helsingin Kaupunginteatterista kuuloesteettömän

Julkaistu 22.08.2019

Helsingin kaupunki tilasi Qlu Oy:ltä Induktiosilmukoiden laatukartoitus saatuaan kuulolaitteiden käyttäjiltä negatiivista palautetta teatterin remontin yhteydessä uusittujen induktiosilmukoiden toiminnasta. Qlun tekemässä laatukartoituksessa kävi ilmi, että teatterin silmukan signaalin voimakkuus oli liian pieni ja taajuusvasta oli heikko. Puheen ymmärrettävyyden kannalta kaikkein tärkeimmät korkeat taajuudet vaimentuivat liikaa.

 

”Kuulolaitteita käyttäville ihmisille teatterissa käynti ja kulttuurista nauttiminen tulisi olla samalla tavalla mahdollista kuin normaalikuuloisilla. Ikävä kyllä tilanne ei aina ole näin. Jos teatterissa ei ole huomioitu kuuloesteettömyttä, yleensä kuulolaitteiden käyttäjät äänestävät jaloillaan”, Qlu Oy:n toimitusjohtaja Juha Nikula kommentoi.

Laatukartoituksen jälkeen Qlu teki teatterille korjaussuunnitelman ja päivitti järjestelmän sen mukaisesti. Lisäksi kuuluvuus tehtiin kuulolaitteiden käyttäjille näkyväksi kuuluvuuskartoilla. Niiden avulla kuulolaitteiden käyttäjille osataan myydä kuuntelun kannalta parhaat paikat, joita teatterissa on nyt runsaasti. Helsingin kaupunginteatteri on nyt aidosti kuuloesteetön.

”Esteettömyys oli keskeinen lähtökohta peruskorjauksemme suunnittelussa. Meille on kunnia-asia, että voimme tarjota kuuloesteettömän teatterielämyksen kaikille teatterissa kävijöille”, sanoo tekninen johtaja Antti Rehtijärvi Helsingin Kaupunginteatterista.

 Yhdenvertainen teatterinautinto

”Kävin Qlun tekemän laatukartoituksen ja korjausasennuksen jälkeen testaamassa induktiosilmukan toimivuuden sisäkorvaistutteeni avulla. En ole koskaan aikaisemmin nauttinut esityksestä niin paljon! Sain kaikista sanoista vaivatta selvää: niin lauletusta kuin puhutustakin tekstistä. On hienoa, että Helsingin Kaupunginteatteri on ottanut kuuloesteettömyyden tosissaan”, kommentoi Helsingin esteettömyysasiamies Pirjo Tujula.

 Helsingin kaupunginteatteri induktiosilmukan kuuluvuus

 

“Ilman toimivaa induktiosilmukkaa ei ole mahdollista nauttia esityksistä, jos sanojen erottelukyky on alentunut. Hyvällä toimivalla silmukalla ja toimivilla kuulokojeilla pääsemme samaan teatterinautintoon, kuin normaalikuuloiset. Helsingin Kaupunginteatteria voin kuulovammaisena suositella lämpimästi”, Tuula Marttinen Helsingin kuuloyhdistyksestä tiivistää.

Kuuloesteettömyys on näkymätöntä ja jää siksi usein huomaamatta. Qlu:n tavoite on tuottaa palveluita, jotka auttavat huonokuuloisia henkilöitä toimimaan yhteiskunnassa yhdenvertaisina normaalikuuloisten kanssa, sillä esteettömyys on jokaisen ihmisoikeus. Mikäli viranomainen, koulutuksen järjestäjä, työnantaja tai palveluiden ja tavaroiden tarjoaja ei tarvittaessa toteuta kohtuullisia mukautuksia esteettömyyden saavuttamiseksi, on kyseessä yhdenvertaisuuslaissa kielletty syrjintä.

Helsingin Kaupunginteatteri löytyy nyt Qlun suunnittelemalta ja ylläpitämältä Kuulokuvat.fi –portaalista (www.kuulokuvat.fi), mistä kuulolaitteiden käyttäjät voivat etsiä tietoa kuuloesteettömistä tiloista. Palvelun kautta kuulolaitetta käyttävät henkilöt voivat antaa palautetta kuuluvuuden laadusta tilan omistajalle ja muille käyttäjille. Palvelussa voi etsiä tiloja paikkakunnittain ja maittain. Sivuston kautta voi myös tehdä ehdotuksia kuuluvuuskartoituksille tai äänensiirtojärjestelmän parantamiselle.

Lisätietoja:

Antti Nevalainen
Liiketoiminnan kehitysjohtaja
Qlu Oy
+358 40 484 1624
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

Kaisa Pelkonen
Vastaava tiedottaja
Helsingin Kaupunginteatteri
+358 40 552 3788
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Qlu Oy

Qlu tarjoaa hyvän kuulemisen ratkaisuja. Qlun laatukartoitusmenetelmän avulla induktiosilmukoiden toimivuus tehdään näkyväksi. Näin huonokuuloiset löytävät ne tilat, joissa induktiosilmukoiden toimivuus on varmistettu. Kuuluvuuden paraneminen lisää viihtyvyyttä ja parantaa kommunikaatiota. Hyvin toimiva induktiosilmukkajärjestelmä parantaa myös asiakaskokemusta.

Helsingin Kaupunginteatteri

Helsingin Kaupunginteatteri (HKT) on Suomen suurin ja monipuolisin ammattiteatteri, joka haluaa tarjota yleisölle unohtumattomia elämyksiä ja merkityksellisiä tarinoita kaikilla viidellä näyttämöllään. Vuosittain ohjelmistossa on yli 30 eri tuotantoa, ensi-iltoja on yli 20 ja esityksiä yli 800. Kaupunginteatterin laajaan ohjelmistotarjontaan kuuluvat kotimaiset ja ulkomaiset puhenäytelmät, komediat, musiikkiteatteri, oman tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn tuotannot, lastenesitykset ja ruotsinkieliset esitykset kaksikielisellä Lilla Teaternin näyttämöllä. Talossa työskentelee noin 240 intohimoista teatterialan ammattilaista näyttelijästä puuseppään ja lipunmyyjästä pukusuunnittelijaan. Lisäksi tilapäistä henkilökuntaa on noin 100.

https://hkt.fi