Kuulonalenema koskettaa koko yhteiskuntaa
Teimme kansainvälisen kuulopäivän (3.3.2022) kunniaksi SoMeen 7 tietoiskua kuulonaleneman yleisyydestä, vaikutuksista ja kuulonhuollon merkityksestä.
Alla yhteenveto viikon tietoiskuista ajalta (4.3.–9.3.2022).TIETOISKU 1 – TIESITKÖ?
Hoitamattomalla kuulonalenemalla ja kuuroudella on valtava henkilökohtainen vaikutus. Lapsilla sillä on yhteys kielellisen kehittymisen ja oppimisen viivästymiseen. Aikuisilla sillä on yhteys sosiaaliseen eristäytymiseen, itsenäisen toimintakyvyn menetykseen, työttömyyteen, mielenterveysongelmiin, kaatumisiin, kognitiivisen toimintakyvyn heikkenemiseen, sekä terveys- ja sosiaalipalveluiden käytön lisääntymiseen.
TIETOISKU 2 – KUULITKO?
Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että joka viidennellä ihmisellä maailmassa on kuulonalenema.
TIETOISKU 3 – TIESITKÖ?
Keski-iän kuulonalenema on suurin itsenäisen toimintakyvyn menetykseen ja dementiaan johtava riskitekijä (Lamb & Archbold, 2021; Livingstone et al., 2017, Livingstone et al, 2020). https://www.baaudiology.org/app/uploads/2021/12/Dementia-Brochure.pdf.pdf
TIETOISKU 4 – KUULIKKO NÄÄ?
Maailman laajuinen “tautien taakka” tutkimuksen (The Global Burden of Disease Study, GBD) mukaan kuulonalenema on kolmanneksi yleisin syy toimintaa rajoittavan vamman kanssa vietettyihin elinvuosiin (Years Lived with Disability, YLD) ja yleisin syy yli 70-vuotiaiden keskuudessa (The Lancet, 2021).
TIETOISKU 5 – TIESITKÖ?
Maailman terveysjärjestö (WHO, 2021) arvioi, että hoitamaton kuulonalenema aiheuttaa maailman taloudelle 875 miljardin euron vuotuiset kustannukset. https://www.who.int/health-topics/hearing-loss#tab=tab_1
TIETOISKU 6 – TAJUAKKO NÄÄ?
Maailman terveysjärjestö (WHO, 2021) arvioi, että jokainen kuulonhuoltoon panostettu euro palauttaa yhteiskunnalle 16 euroa.
TIETOISKU 7 – USKOKKO NÄÄ?
Kuulonalenemasta johtuvat sosioekonomiset kustannukset ylittävät Euroopassa 216 miljardia euroa vuodessa (Shield 2019; http://www.hear-it.org). Suhteutettuna väkilukuun summa on Suomessa yli 1,5 miljardia euroa vuodessa.
Seuraa meitä Facebookissa!