Induktiosilmukka - kuuluvuuden parantaja

Induktiosilmukka on kuulolaitteen käyttäjän tärkein apuväline. Induktiosilmukan kautta kuulutukset, puhe, musiikki ja muu ohjelma välitetään langattomasti suoraan kuulolaitteeseen. Kyseessä on siis äänensiirtojärjestelmä, joka yleensä toimii äänentoistojärjestelmän rinnalla. Induktiosilmukkajärjestelmän kautta kuunnellaan samaa ääntä kuin äänetoistolaitteiston kautta akustisesti tuleva ääni.


Hyvin toteutetulla induktiosilmukalla vähennetään merkittävästi huonon akustiikan, yleisön hälinän ja taustamelun vaikutusta kuunteluolosuhteisiin. Induktiosilmukoita on yleisesti kirkoissa, teattereissa, konserttisaleissa, auditorioissa, opetustiloissa ja palvelupisteissä. Käytössä olevista äänensiirtojärjestelmistä induktiosilmukka on yhdenvertaisin. Silmukkavastaanotin sijaitsee kuulolaitteen sisällä, eikä sen käyttö vaadi leimaavien lisälaitteiden käyttöä, kuten RF- ja IR-järjestelmien käyttö. Induktiosilmukka on kansainvälisten kuulojärjestöjen, Kuuloliitto ry:n ja Ympäriöstöministeriön suosittelema ensisijainen äänensiirtoratkaisu. Myös puhelinyhteys voidaan välittää puhelimesta kuulokojeeseen induktiosilmukan avulla.

Induktiosilmukkajärjestelmä merkitään T-merkillä ja kuuluvuuskartalla

Induktiosilmukkajärjestelmän esteettömyysmerkinnät on määritelty standardissa, RT/ST-kortissa ja ympäristöministeriön ohjeessa.

T-merkki kertoo, että tila on varustettu induktiosilmukalla ja kuuluvuuskartta näyttää missä kohden tilaa induktiosilmukan kuuluvuus on standardin mukainen. T-merkki on yleensä integroitu kuuluvuuskarttaan.

Induktiosilmukka merkitään T-merkillä ja kuuluvuuskartalla  

 

Käy kuuntelemassa miltä induktiosilmukka kuulostaa: Ääninäyte - Induktiosilmukka kirkossa tai Ääninäyte - induktiosilmukka ravintolassa.

Induktiosilmukka on ainut standardisoitu äänensiirtojärjestelmä

Induktiosilmukkajärjestelmä on käytössä olevista äänensiirtojärjestelmistä ainoa, jonka toiminnalliset ominaisuudet on määritelty kansainvälisesti hyväksytyllä standardilla (IEC 60118-4:2014).  Virheettömän toiminnan kannalta on oleellista, että tiloihin asennetut induktiosilmukat täyttävät standardissa määritellyt vaatimukset. Kuulolaitevalmistajat optimoivat kuulolaitteiden ominaisuudet vastaamaan standardin vaatimuksia. Standardissa määriteltyjä menetelmiä ja hyväksymiskriteereitä noudatetaan myös induktiosilmukoiden lopputarkastuksessa.

Suomessa tämä standardi on julkaistu nimellä SFS-EN 60118-4. Standardi on saatavissa: SFS verkkokaupasta http://sales.sfs.fi/ ja alkuperäisessä muodossa IEC verkkokaupasta https://webstore.iec.ch/publication/798

Standardissa määritellään tarkasti:

  1. Järjestelmän toiminnalliset ominaisuudet, kuten signaalin voimakkuus, taajuusvaste ja häiriöetäisyys,
  2. Kuinka nämä parametrit on testattava
  3. Esteettömyysmerkinnät - kuinka järjestelmän olemassaolo ja ominaisuudet on ilmoitettava tilan käyttäjille selkeästi näkyvin merkinnöin.

Vain standardissa määritellyt ominaisuudet täyttävää järjestelmää voidaan kutsua induktiosilmukaksi.

Qlu on kehittänyt ja patentoinut testausjärjestelmän, jolla induktiosilmukan laatu testataan standardin mukaisesti. Qlu-kartoitus on maailmassa ainutlaatuinen induktiosilmukkajärjestelmän laatukartoitusjärjestelmä, joka tuottaa kuulolaitteen käyttäjille istuimen tarkan silmukan kuuluvuuskartan. Kuuluvuuskartat julkaistaan palvelussa kuulokuvat.fi, josta kuulolaitteen käyttäjät voivat etsiä kuuloesteettömiä palveluja.

Asiantuntijat palveluksessanne

Qlu Oy on yhteiskunnallinen yritys, joka tuottaa markkinoille palveluita ja ratkaisuja, jotka auttavat huonokuuloisia henkilöitä toimimaan yhteiskunnassa yhdenvertaisina normaalikuuloisten kanssa. Palvelumme auttaa yhteiskuntaa täyttämään YK yleissopimuksessa vammaisten oikeuksista määritellyt esteettömyyden ja saavutettavuuden vaatimukset huonokuuloisten osalta. Autamme tarjoamaan kuulolaitteiden käyttäjille yhdenvertaiset kuulemisolosuhteet ja palvelutason julkisissa tiloissa. Kartoitamme yhdessä kansainvälisten kumppaniemme kanssa julkisten tilojen induktiosilmukoiden toiminnan, ohjeistamme mahdollisesti tarvittavissa korjaustoimenpiteissä ja julkaisemme tilojen kuuluvuuskartat kaikkien nähtäville Web-portaalissamme.
Ota yhteyttä info at qlu.fi, puhelin 050 512 7912

Pia Laakso

Pia Laakso

Myyntipäällikkö

+358 40 550 4885

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

https://www.linkedin.com/in/pia-laakso-7b9913a/

Antti Nevalainen

Antti Nevalainen

Liiketoiminnan kehitysjohtaja

+358404841624

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

http://www.linkedin.com/in/nevalainen

Mikko Haho

Mikko Haho

Kokemusasiantuntija, yrittäjä

+358 50 518 3410

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

https://www.linkedin.com/in/mikko-haho-29956854/