Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning godkänd

Publiserad på 06.03.2015

Riksdagen har antagit FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Konventionens syfte är att främja, skydda och garantera personer med funktionsnedsättning fullständiga och jämlika mänskliga rättigheter och grundläggande friheter samt att främja respekten för människovärdet. Förbudet mot diskriminering samt tillgänglighet är ledande principer i konventionen.

För verkställandet av konventionen utnämns en nationell kontaktinstans och inrättas ett nationellt samordningssystem. Dessutom utnämns en självständig och oberoende struktur, med hjälp av vilken man ska främja, skydda och följa upp det nationella verkställandet av konventionen.

Verkställandet av konventionen övervakas internationellt genom periodiska rapporter som överlåts till kommittén för rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Denna övervakning kompletteras av det fakultativa protokollet med vilket man gör det möjligt för enskilda personer liksom för grupper av personer att anföra klagomål till kommittén över påstådda kränkningar av rättigheter som erkänts i konventionen. I det fakultativa protokollet stadgas även om granskningsförfarandet som sker på initiativ av kommittén vid allvarliga och systematiska överträdelser.

Konventionen och dess fakultativa protokoll har trätt i kraft internationellt i maj 2008. För Finlands del träder de i kraft den trettionde dagen efter deponeringen av ratifikationsinstrumentet. Avsikten är att lLagarna som krävs för ikraftträdandet träder i kraft samtidigt som konventionen och dess fakultativa protokoll träder i kraft för Finlands del.

http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templates/22.htx?id=7314