Qlu har startat en karttjänst på Internet för användare av hörapparat

Publiserad på 20.02.2015

Qlu Oy har startat världens första webbtjänst för personer med nedsatt hörsel. Tjänsten hjälper användare av hörapparater att hitta de offentliga utrymmen där man kan höra bra med hörapparatens T- eller MT-lägen.

Med den av Qlu utvecklade metoden kartläggs induktionsslingornas ljudkvalitet i offentliga utrymmen effektivt och omfattande. Efter mätningen görs en hörbarhetskarta, med vars hjälp användarna vet var i salen de hör bäst med sin hörapparat.

Hörbarhetskartan publiceras på webbtjänsten maps.qlu.fi och med hjälp av den kan personer med nedsatt hörsel och deras vänner hitta lokaler, servicekontor, konsertsalar, möteslokaler samt övriga platser där induktionsslingans funktion är bekräftad.

Ingenstans i världen finns ett motsvarande mätsystem. Den nya webbplatsen är tänkt att utvecklas till en internationell, global hörselportal, där alla världens offentliga utrymmen finns med. Portalen som är publiceringsklar erbjuder användare av hörapparat opartisk och pålitlig information om hörselförhållanden i offentliga utrymmen.

Enligt Hörselförbundet rf. är antalet personer med nedsatt hörsel växande. Enligt forskning har även hörselproblem bland unga ökat. Antalet personer med nedsatt hörsel ökar när befolkningen blir äldre och de ungas hörsel å andra sidan drabbas av nya hot. Arbetsrelaterade hörselskador är fortfarande vanliga. Nya riskfaktor riktar sig mot de ungas hörsel, som mp3-spelare och ökande buller på fritiden t.ex. på konserter, i discon och i barer.

  • Olika hörselskador hör till de vanligaste hälsoproblemen
  • 300 000 finländare beräknas lida av hörselskador
  • drygt 150 000 personer använder hörapparat
  • ca 750 000 finländare beräknas ha i någon mån nedsatt hörsel
  • antalet dövfödda är ca 5000 och antalet personer som senare blivit döva är ungefär 3000
  • Källor: Hörselförbundet, terveyskirjasto.fi

Qlu Ab är en ledande expert inom hörselrelaterad hinderfrihet. Qlu:s tjänster och produkter är efterfrågade över hela världen, och företaget producerar tjänster och lösningar som hjäper personer med nedsatt hörsel att kunna vara verksamma i samhället likvärdigt med personer med normal hörsel.

Qlu Ab:s unika tjänster hjälper samhället att uppfylla de krav på hinderfrihet och tillgänglighet för personer med nedsatt hörsel som definieras i FN:s konvention om handikappades rättigheter.

 Testa maps.qlu.fi själv!