Den nya lagen om likabehandling gör det möjligt att ratificera FN:s konvention och förbättra jämlikheten för personer med nedsatt hörsel

Publiserad på 21.01.2015

YLE:s nyhet 12.1.2015 berättar om den nya lagen om likabehandling och dess förbättrade möjligheter att ingripa vid diskriminering. Den nya lagen utgör grunden för Finlands ratifikation av FN:s konvention om handikappades rättigheter. Tack vare den nya lagen motsvarar Finlands lagstiftning FN:s konvention från år 2006, och konventionen kommer att ratificeras under år 2015. Finland är det tredje sista europeiska landet som ännu inte har ratificerat FN:s konvention.

Hur förbättrar ratifikationen av FN:s konvention jämlikheten för personer med nedsatt hörsel? 

Finlands byggbestämmelsesamling (F1 Finlands byggbestämmelsesamling) har redan från år 2005 gett tydliga instruktioner om hinderfritt byggande och till exempel påbjudit installation av induktionsslinga i offentliga utrymmen med ljudåtergivningssystem. Den nya lagen om likabehandling förpliktar äntligen uppföljning av lagens förverkligande. Uppföljningen av lagens förverkligande sker av diskrimineringsombudsmannen, som är underställd riksdagen. Diskrimineringsombudsman är för närvarande Eva Biaudet, som tidigare varit jämställdhetsombudsman.

En annan betydande förändring är att personer som upplever diskriminering kan påverka sin situation genom en anmälan till diskrimineringsombudsmannen. Även organisationer kan rikta en anmälan till diskrimineringsombudsmannen. Organisationerna har en central roll även i informerandet om den nya lagen.

Med andra ord kan även en enskild person göra anmälan om en induktionsslinga inte fungerar.

YLE:s nyhet på webbplatsen 12.1.2015 kl. 17:12

Den nya lagen om likabehandling biter bättre på diskriminering

Den nya lagen som trädde i kraft vid årsskiftet ger bättre möjligheter att ingripa i bl.a. diskriminering. Uppföljningen av lagen hör till diskrimineringsombudsmannen, som är underställd riksdagen.

Läs mer på YLE:s webbplats (på finska)